Kerstkalkoen

Hele Kerstkalkoen uit de oven (6-8 pers.)

Ingrediënten:

  • 1 kalkoen (gewicht is ongeveer 300gr per persoon) van +/- 2,5 kilo
  • per kilo kalkoen ongeveer 200gr vulling, dus ongeveer 500gr, van bijvoorbeeld 150gr fijngehakte noten, 150gr gewelde abrikozen in stukjes, 100gr gewelde rozijnen, 2 eetl. citroensap, 100gr oud wit/stokbrood in blokjes of voorgekruid half-om-half gehakt en 2 theel. kaneelpoeder.
  • 150gr boter of margarine
  • 4 theel. paprikapoeder
  • zout
  • 2 theel. peper
  • 150gr reepjes katenspek - 1 sherryglas met sherry of appelsap
  • 1,25 dl slagroom of 1 bekertje crème fraîche
  • 2 eetl. gewelde gele rozijnen
  • 4 eetl. roze of groene verse peperkorrels/bessen

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C (heteluchtoven 175 °C)
  2. Vul de kalkoen en steek de buikholte dicht met cocktailprikkers
  3. Smelt de helft van de boter in een braadslede
  4. Meng de paprikapoeder, het zout en de peper erdoor en bestrijk hiermee de kalkoen
  5. Smelt de overige boter in de slede en leg hierin de kalkoen met de borst naar boven
  6. Bedek de borstzijde met het spek en steek ook dit vast met cocktailprikkers
  7. Plaats de slede middenin de voorverwarmde oven, gedurende 1 uur
  8. Zet de oven dan op 175 °C (heteluchtoven 160 °C) en keer de kalkoen voorzichtig
  9. Voeg de sherry toe aan het braadvocht en bedruip hiermee de kalkoen regelmatig
  10. Braad de kalkoen nog circa 80-90 minuten en controleer of deze gaar is, door er met een satépen in te prikken (er moet helder vocht uit lopen)
  11. Neem de kalkoen na de braadtijd uit de oven en laat het vlees even rusten * Houd de kalkoen warm onder aluminiumfolie
  12. Voeg de slagroom al roerende toe aan het braadvocht en kook dit in
  13. Roer de rozijnen en de peper door de saus en voeg zout naar smaak toe
  14. Snijd de kalkoen in tranches (delen) met een scherp glad mes of een wildschaar en verwarm deze delen nog even in de saus Of * Trancheer de kalkoen aan tafel

Kalkoentip: Bedek de uiteinden van de poten of het borstvlees met aluminiumfolie als de kalkoen te snel bruin dreigt te worden. Leg vóór het braden de reepjes katenspek of ontbijtspek op de kalkoenborst om uitdrogen te voorkomen.


Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.
© 2015 - 2018 Poelier Hoogsteder | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel